Artikel door Ellen Bode, opgenomen door Eric Vanhooren van Het Nieuwsblad
COUNTDOWN VOOR ‘ROLLEND DOOR VLAANDEREN’ BEGONNEN IN GITS
Fonds ‘Vakantie voor 'Mantelzorgers’ ziet levenslicht
door Eric Vanhooren
HOOGLEDE - Binnen het Dienstencentrum Gid(t)s start men met een fonds ‘Vakantie voor Mantelzorgers’. Onder de noemer ‘gun een mantelzorger een nacht vakantie’, willen vijf deelnemers met een fysieke beperking, via Rollend door Vlaanderen, centen inzamelen om de kas van dit nieuwe fonds te spekken. Mantelzorgers moeten er ook eens tussenuit kunnen knijpen zeggen de vijf jongeren met een ernstige fysieke beperking die dit jaar deelnemen aan ‘Rollend door Vlaanderen’.
De vijf atleten voor wie de countdown begonnen is zijn: Matthias Velghe, Davy Descan, Farid Bouzid, Freddy Detollenaere, Olivier Wyseur en coördinatrice Marleen Vanoverbeke. Zij kijken reikhalzend uit naar de start (vrijdag 3 juli aanstaande) van hun sportief project: al rollend de Belgische kustlijn van De Panne tot Knokke afrijden voor het goede doel.
“Rollend door Vlaanderen is een sociaal project waarbij vijf jongens in een rolwagen een sportieve prestatie neerzetten ten voordele van een goed doel”, verduidelijkt Marleen Vanoverbeke, coördinator Rollend door Vlaanderen, het project. “Meter van Rollend door Vlaanderen is huidig viervoudig wereldkampioene boksen Delfine Persoon, die enthousiast overal waar ze komt het project promoot. Het peterschap is sinds 2010 in handen van oud Belgisch kampioen profwielrennen (2005) Serge Baguet. In 2010 werd hij gebeten door de Rollend door Vlaanderen-microbe en aarzelde hij dan ook geen moment om het peterschap op te nemen.”
Ronde van Vlaanderen
Het idee van ‘Rollend door Vlaanderen’ is ontstaan tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2010. “ Het idee kwam van Matthias. Hij wilde dit vooral doen om aan iedereen te laten zien dat mensen met een beperking helemaal niet zo hulpeloos zijn als sommigen wel denken. Zij kunnen wel wat, heel wat zelfs! De bedoeling was om elke dag naar analogie van de profs, ook een stuk van de Ronde van Vlaanderen af te leggen”, legt Marleen Vanoverbeke het ontstaan van Rollend door Vlaanderen uit. “We overnachtten iedere dag op een andere plaats, want de etappes waren telkens een 25 à 30km lang, wat zeker zowel voor de rolwagengebruiker als voor de rolwagen een enorme uitdaging was.”
“ Na 's avonds onze hongerige magen met een warme maaltijd bereidt door onze kookploeg van dienst, gestild te hebben, volgde uiteraard een gezellig samenzijn op onze geïmproviseerde kampplaats. Dagelijks werden ook onze aangepaste bedden en onze koffers door onze logistieke vrijwilligers afgebroken en verhuisd naar de volgende stopplaats, zodat iedereen en zeker de rolstoelgebruikers die deelnamen aan deze uitdaging, goed uitgerust weer op pad konden. Ook de rolstoelen werden telkens nagekeken. In 2010 rolden we zo de volledige Ronde van Vlaanderen”, legt Marleen verder uit.
Editie 2015
In 2013 rolden ze in elke Vlaamse provincie een wielerkoers voor beroepsrenners en betuigden zo hun steun aan OVK (=Ouders van Verongelukte Kinderen) en ook in 2015 zijn ze weer van de partij en rollen ze tussen vrijdag 3 juli en maandag 13 juli de Belgische kustlijn af van De Panne tot Knokke-Heist.
Deze vijf sporters met een fysieke beperking, nemen aan de Ronde door Vlaanderen 2015 deel: Matthias Velghe: Matthias is de trekker van Rollend door Vlaanderen. Zijn hobby is rolstoelhockey en hij is tevens een fervent supporter van KAA Gent, de huidige kampioen van België voetbal. Matthias motto is: “Ga voor wat je vandaag kan doen en wacht niet tot morgen! Wat je zelf kan moet je zelf realiseren.” Nieuwkomer in het gezelschap is Davy Descan: Davy rijdt voor de eerste keer mee. Zijn nuchtere en vriendelijke kijk zal hen zeker helpen in de lange weg die ze dienen af te leggen. Farid Bouzid: Farid houdt van muziek en is graag bezig op zijn PC. Farid doet mee met Rollend door Vlaanderen voor de groepssfeer en de sportieve uitdaging.
Een vaste waarde in het team is Freddy Detollenaere: Freddy is 55 jaar. Hij is een levensgenieter pur sang. Fredje voor de vrienden, heeft enorm veel levenservaring, wat de kans op slagen van het project zeker ten goede zal komen. Hij vindt de vriendschap onderweg zeer belangrijk. Freddy rijdt voor de derde keer mee. Olivier Wyseur: Olivier is 22 lentes jong en doet bezigheidswerk in Mariasteen. “Ik moet met mijn scooter vier kantoren bezoeken en vragen of er geen post is voor de overkant. Op dinsdagnamiddag help ik mee in het wereldwinkeltje. Mijn job is daar: De groenten – en fruitpakketten rondbrengen naar de mensen die besteld hadden”, vertelt Olivier enthousiast. “En van maandag t.e.m. de vrijdag, breng ik elke morgen de bestelde krant naar Momartere.”
“Ik werd uitgenodigd door Patsy Verheylesonne om aan dit project mee te werken. Via haar ben ik terecht gekomen bij Marleen Vanoverbeke om een beetje tekst en uitleg te krijgen i.v.m. de Ronde door Vlaanderen. Daarna heb ik meteen toegezegd om mee te werken en mee te rijden in 2015. Ik ben voor het ogenblik zeer veel reclame aan het maken bij mijn familie maar ik merk dat er niet veel mensen zijn die de Ronde door Vlaanderen kennen. Ik doe mijn best om uitleg te geven maar ik merk bij sommige mensen dat ze het soms niet echt snappen wat de Ronde door Vlaanderen inhoudt. Daarom ben ik steeds zeer tevreden als we aandacht krijgen in de pers”, besluit Olivier.
Marleen Vanoverbeke: Marleen helpt voor de derde keer deze tocht coördineren. Dit jaar wordt ze ook roller. Ze rijdt de volledige tocht met de rollers mee op de fiets. Ze draagt de titel ‘roller’ met trots en wil haar kompanen bewijzen dat ze die verdient. “Graag ga ik opnieuw met hen samen onderweg in een verhaal van echte vriendschap waarin we onze grenzen zullen opzoeken”, geeft Marleen ons nog lachend mee.
Doelstellingen
De deelnemers hebben voor deze editie, volgende doelstellingen naar voren geschoven: Het verkennen van het eigen kunnen van personen met een beperking. De grenzen verleggen van wat ze zelf mogelijk achten. Wederzijdse waardering creëren voor de onderlinge steun van een inclusieve actiegroep: mensen met en zonder beperking. Ze hebben ook aandacht voor sensibilisering. Zo vragen ze aandacht voor personen met beperking aan de kust tijdens het hoogseizoen. Daarnaast willen ze met hun sportieve prestaties, ook aan fondsenwerving door geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar gaan de ingezamelde centen naar de mantelzorgers. “Onder de noemer ‘gun een mantelzorger een nacht vakantie’, willen de atleten via allerlei acties, geld inzamelen opdat de mantelzorgers er ook eens tussenuit kunnen knijpen”, verduidelijkt Marleen Vanoverbeke.
Rittenschema
Het rittenschema voor de editie 2015 van ‘Rollend door Vlaanderen 2015’, ziet er als volgt uit:vrijdag 3 juli: Plopsaland De Panne – De Peerdevisser Oostduinkerke, over een afstand van 11 km. Zaterdag 4 juli: rustdag in De Peerdevisser Oostduinkerke, met een bezoek aan "Fly In Koksijde". Meer info op http://www.flyinkoksijde.be . Zondag 5 juli: De Peerdevisser, Oostduinkerke – Nieuwpoort-Bad (25 km). Maandag 6 juli: rustdag in De Ploate Oostende.Dinsdag 7 juli: De Ploate Oostende – Bredene en terug (+ rit met veerboot. 15 km. Woensdag 8 juli: De Ploate Oostende – Floréal Blankenberge (23 km). Donderdag 9 juli: rustdag in de Floréal Blankenberge. Vrijdag 10 juli: Floréal Blankenberge – De Zeekameel Lombardsijde (23 km).Zaterdag 11 juli: rustdag in De Zeekameel in Lombardsijde. Zondag 12 juli: De Zeekameel Lombardsijde – Middelpunt Middelkerke (23 km) en maandag 13 juli: Middelpunt Middelkerke – Oostende (en terug) 10 km (20 km).
Mantelzorgers
Mantelzorgers nemen een zeer waardevolle rol op in onze maatschappij. Ze nemen een – veelal intense – zorg op voor familieleden en naasten. Een engagement dat veel energie vergt. Sommige mantelzorgers nemen zelfs bijna permanent de zorg voor een naaste op. Vakantie nemen is voor hen dan ook heel moeilijk om niet te zeggen onmogelijk en uit den boze. “Om hieraan tegemoet te komen wordt binnen Dienstencentrum GID(t)S het fonds ‘Vakantie voor Mantelzorgers’ opgestart”, klinkt het bij Marleen Vanoverbeke. “Het initiatief startte vanuit ons vakantieverblijf met zorg Middelpunt ( www.middelpunt.be ). In dit inclusieve vakantieverblijf komen ook regelmatig mensen én hun mantelzorgers op vakantie.”
“Voor mantelzorgers is het een enorme meerwaarde als ze zelf ook even de zorg kunnen loslaten. Een halve dag vrij om even te gaan wandelen of shoppen, om even afstand te nemen. Vooral in situaties waarbij ook ’s nachts zorg nodig is, hebben mantelzorgers nood aan ondersteuning”, vervolgt Marleen Vanoverbeke.
Het team van Rollend door Vlaanderen ( www.rollenddoorvlaanderen.be ) engageert zich om mantelzorgers tijdens een vakantie in Middelpunt ook zelf even vakantie te laten nemen. Daarom zamelen ze middelen in voor de opstart van het fonds ‘Vakantie voor Mantelzorgers’. Dit fonds zal vanaf september 2015 mantelzorgers ondersteunen.
Mantelzorgers die op het fonds beroep doen kunnen tijdens hun verblijf in Middelpunt, gedurende vier dagdelen beroep doen op een professionele assistent die de zorg voor hun naaste even overneemt en kunnen ze ook gedurende twee nachten op een afzonderlijke kamer slapen, waarbij voorzien wordt in een professionele assistent die de zorg overneemt.
Het fonds zal in een eerste werkjaar vooral gericht zijn op mensen uit het ruime netwerk van Dienstencentrum GID(t)S. Op basis van de ervaring van het eerste werkjaar kan het fonds in de toekomst ruimer ingezet worden. Het fonds werkt nauw samen met Vakantieverblijf met zorg Middelpunt en met de dienst persoonlijke assistentie PASVU ( http://www.pasvu.be ).
Alle verdere informatie en contactinfo is te vinden op de websitehttp://www.rollenddoorvlaanderen.be .
Fonds ‘Vakantie voor 'Mantelzorgers’ ziet levenslicht
door Eric Vanhooren
HOOGLEDE - Binnen het Dienstencentrum Gid(t)s start men met een fonds ‘Vakantie voor Mantelzorgers’. Onder de noemer ‘gun een mantelzorger een nacht vakantie’, willen vijf deelnemers met een fysieke beperking, via Rollend door Vlaanderen, centen inzamelen om de kas van dit nieuwe fonds te spekken. Mantelzorgers moeten er ook eens tussenuit kunnen knijpen zeggen de vijf jongeren met een ernstige fysieke beperking die dit jaar deelnemen aan ‘Rollend door Vlaanderen’.
De vijf atleten voor wie de countdown begonnen is zijn: Matthias Velghe, Davy Descan, Farid Bouzid, Freddy Detollenaere, Olivier Wyseur en coördinatrice Marleen Vanoverbeke. Zij kijken reikhalzend uit naar de start (vrijdag 3 juli aanstaande) van hun sportief project: al rollend de Belgische kustlijn van De Panne tot Knokke afrijden voor het goede doel.
“Rollend door Vlaanderen is een sociaal project waarbij vijf jongens in een rolwagen een sportieve prestatie neerzetten ten voordele van een goed doel”, verduidelijkt Marleen Vanoverbeke, coördinator Rollend door Vlaanderen, het project. “Meter van Rollend door Vlaanderen is huidig viervoudig wereldkampioene boksen Delfine Persoon, die enthousiast overal waar ze komt het project promoot. Het peterschap is sinds 2010 in handen van oud Belgisch kampioen profwielrennen (2005) Serge Baguet. In 2010 werd hij gebeten door de Rollend door Vlaanderen-microbe en aarzelde hij dan ook geen moment om het peterschap op te nemen.”
Ronde van Vlaanderen
Het idee van ‘Rollend door Vlaanderen’ is ontstaan tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2010. “ Het idee kwam van Matthias. Hij wilde dit vooral doen om aan iedereen te laten zien dat mensen met een beperking helemaal niet zo hulpeloos zijn als sommigen wel denken. Zij kunnen wel wat, heel wat zelfs! De bedoeling was om elke dag naar analogie van de profs, ook een stuk van de Ronde van Vlaanderen af te leggen”, legt Marleen Vanoverbeke het ontstaan van Rollend door Vlaanderen uit. “We overnachtten iedere dag op een andere plaats, want de etappes waren telkens een 25 à 30km lang, wat zeker zowel voor de rolwagengebruiker als voor de rolwagen een enorme uitdaging was.”
“ Na 's avonds onze hongerige magen met een warme maaltijd bereidt door onze kookploeg van dienst, gestild te hebben, volgde uiteraard een gezellig samenzijn op onze geïmproviseerde kampplaats. Dagelijks werden ook onze aangepaste bedden en onze koffers door onze logistieke vrijwilligers afgebroken en verhuisd naar de volgende stopplaats, zodat iedereen en zeker de rolstoelgebruikers die deelnamen aan deze uitdaging, goed uitgerust weer op pad konden. Ook de rolstoelen werden telkens nagekeken. In 2010 rolden we zo de volledige Ronde van Vlaanderen”, legt Marleen verder uit.
Editie 2015
In 2013 rolden ze in elke Vlaamse provincie een wielerkoers voor beroepsrenners en betuigden zo hun steun aan OVK (=Ouders van Verongelukte Kinderen) en ook in 2015 zijn ze weer van de partij en rollen ze tussen vrijdag 3 juli en maandag 13 juli de Belgische kustlijn af van De Panne tot Knokke-Heist.
Deze vijf sporters met een fysieke beperking, nemen aan de Ronde door Vlaanderen 2015 deel: Matthias Velghe: Matthias is de trekker van Rollend door Vlaanderen. Zijn hobby is rolstoelhockey en hij is tevens een fervent supporter van KAA Gent, de huidige kampioen van België voetbal. Matthias motto is: “Ga voor wat je vandaag kan doen en wacht niet tot morgen! Wat je zelf kan moet je zelf realiseren.” Nieuwkomer in het gezelschap is Davy Descan: Davy rijdt voor de eerste keer mee. Zijn nuchtere en vriendelijke kijk zal hen zeker helpen in de lange weg die ze dienen af te leggen. Farid Bouzid: Farid houdt van muziek en is graag bezig op zijn PC. Farid doet mee met Rollend door Vlaanderen voor de groepssfeer en de sportieve uitdaging.
Een vaste waarde in het team is Freddy Detollenaere: Freddy is 55 jaar. Hij is een levensgenieter pur sang. Fredje voor de vrienden, heeft enorm veel levenservaring, wat de kans op slagen van het project zeker ten goede zal komen. Hij vindt de vriendschap onderweg zeer belangrijk. Freddy rijdt voor de derde keer mee. Olivier Wyseur: Olivier is 22 lentes jong en doet bezigheidswerk in Mariasteen. “Ik moet met mijn scooter vier kantoren bezoeken en vragen of er geen post is voor de overkant. Op dinsdagnamiddag help ik mee in het wereldwinkeltje. Mijn job is daar: De groenten – en fruitpakketten rondbrengen naar de mensen die besteld hadden”, vertelt Olivier enthousiast. “En van maandag t.e.m. de vrijdag, breng ik elke morgen de bestelde krant naar Momartere.”
“Ik werd uitgenodigd door Patsy Verheylesonne om aan dit project mee te werken. Via haar ben ik terecht gekomen bij Marleen Vanoverbeke om een beetje tekst en uitleg te krijgen i.v.m. de Ronde door Vlaanderen. Daarna heb ik meteen toegezegd om mee te werken en mee te rijden in 2015. Ik ben voor het ogenblik zeer veel reclame aan het maken bij mijn familie maar ik merk dat er niet veel mensen zijn die de Ronde door Vlaanderen kennen. Ik doe mijn best om uitleg te geven maar ik merk bij sommige mensen dat ze het soms niet echt snappen wat de Ronde door Vlaanderen inhoudt. Daarom ben ik steeds zeer tevreden als we aandacht krijgen in de pers”, besluit Olivier.
Marleen Vanoverbeke: Marleen helpt voor de derde keer deze tocht coördineren. Dit jaar wordt ze ook roller. Ze rijdt de volledige tocht met de rollers mee op de fiets. Ze draagt de titel ‘roller’ met trots en wil haar kompanen bewijzen dat ze die verdient. “Graag ga ik opnieuw met hen samen onderweg in een verhaal van echte vriendschap waarin we onze grenzen zullen opzoeken”, geeft Marleen ons nog lachend mee.
Doelstellingen
De deelnemers hebben voor deze editie, volgende doelstellingen naar voren geschoven: Het verkennen van het eigen kunnen van personen met een beperking. De grenzen verleggen van wat ze zelf mogelijk achten. Wederzijdse waardering creëren voor de onderlinge steun van een inclusieve actiegroep: mensen met en zonder beperking. Ze hebben ook aandacht voor sensibilisering. Zo vragen ze aandacht voor personen met beperking aan de kust tijdens het hoogseizoen. Daarnaast willen ze met hun sportieve prestaties, ook aan fondsenwerving door geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar gaan de ingezamelde centen naar de mantelzorgers. “Onder de noemer ‘gun een mantelzorger een nacht vakantie’, willen de atleten via allerlei acties, geld inzamelen opdat de mantelzorgers er ook eens tussenuit kunnen knijpen”, verduidelijkt Marleen Vanoverbeke.
Rittenschema
Het rittenschema voor de editie 2015 van ‘Rollend door Vlaanderen 2015’, ziet er als volgt uit:vrijdag 3 juli: Plopsaland De Panne – De Peerdevisser Oostduinkerke, over een afstand van 11 km. Zaterdag 4 juli: rustdag in De Peerdevisser Oostduinkerke, met een bezoek aan "Fly In Koksijde". Meer info op http://www.flyinkoksijde.be . Zondag 5 juli: De Peerdevisser, Oostduinkerke – Nieuwpoort-Bad (25 km). Maandag 6 juli: rustdag in De Ploate Oostende.Dinsdag 7 juli: De Ploate Oostende – Bredene en terug (+ rit met veerboot. 15 km. Woensdag 8 juli: De Ploate Oostende – Floréal Blankenberge (23 km). Donderdag 9 juli: rustdag in de Floréal Blankenberge. Vrijdag 10 juli: Floréal Blankenberge – De Zeekameel Lombardsijde (23 km).Zaterdag 11 juli: rustdag in De Zeekameel in Lombardsijde. Zondag 12 juli: De Zeekameel Lombardsijde – Middelpunt Middelkerke (23 km) en maandag 13 juli: Middelpunt Middelkerke – Oostende (en terug) 10 km (20 km).
Mantelzorgers
Mantelzorgers nemen een zeer waardevolle rol op in onze maatschappij. Ze nemen een – veelal intense – zorg op voor familieleden en naasten. Een engagement dat veel energie vergt. Sommige mantelzorgers nemen zelfs bijna permanent de zorg voor een naaste op. Vakantie nemen is voor hen dan ook heel moeilijk om niet te zeggen onmogelijk en uit den boze. “Om hieraan tegemoet te komen wordt binnen Dienstencentrum GID(t)S het fonds ‘Vakantie voor Mantelzorgers’ opgestart”, klinkt het bij Marleen Vanoverbeke. “Het initiatief startte vanuit ons vakantieverblijf met zorg Middelpunt ( www.middelpunt.be ). In dit inclusieve vakantieverblijf komen ook regelmatig mensen én hun mantelzorgers op vakantie.”
“Voor mantelzorgers is het een enorme meerwaarde als ze zelf ook even de zorg kunnen loslaten. Een halve dag vrij om even te gaan wandelen of shoppen, om even afstand te nemen. Vooral in situaties waarbij ook ’s nachts zorg nodig is, hebben mantelzorgers nood aan ondersteuning”, vervolgt Marleen Vanoverbeke.
Het team van Rollend door Vlaanderen ( www.rollenddoorvlaanderen.be ) engageert zich om mantelzorgers tijdens een vakantie in Middelpunt ook zelf even vakantie te laten nemen. Daarom zamelen ze middelen in voor de opstart van het fonds ‘Vakantie voor Mantelzorgers’. Dit fonds zal vanaf september 2015 mantelzorgers ondersteunen.
Mantelzorgers die op het fonds beroep doen kunnen tijdens hun verblijf in Middelpunt, gedurende vier dagdelen beroep doen op een professionele assistent die de zorg voor hun naaste even overneemt en kunnen ze ook gedurende twee nachten op een afzonderlijke kamer slapen, waarbij voorzien wordt in een professionele assistent die de zorg overneemt.
Het fonds zal in een eerste werkjaar vooral gericht zijn op mensen uit het ruime netwerk van Dienstencentrum GID(t)S. Op basis van de ervaring van het eerste werkjaar kan het fonds in de toekomst ruimer ingezet worden. Het fonds werkt nauw samen met Vakantieverblijf met zorg Middelpunt en met de dienst persoonlijke assistentie PASVU ( http://www.pasvu.be ).
Alle verdere informatie en contactinfo is te vinden op de websitehttp://www.rollenddoorvlaanderen.be .